Petru Moga

Petru Moga români frumoși

Părintele Petru Moga slujeşte la parohia „Sfântul Nicolae“ din Câmpina, din anul 1990, ca suplinitor, iar din 1991, ca paroh. Biserica veche a devenit neîncăpătoare în doi-trei ani, motiv pentru care s-a luat hotărârea de a începe zidirea unui nou lăcaş de cult. Piatra de temelie a fost pusă în 1995 şi a început să se slujească în ea din 1997. Casa parohială de aici este cea mai veche din Câmpina – datează din 1840 – şi este construită în specificul caselor din Ţara Românească de secol XIX. Din iniţiativa părintelui Moga a fost restaurată şi o veche şură, care acum adăposteşte o grădiniţă, unde soţia părintelui se ocupă de copiii din parohie.

Lângă biserică a fost clădită o casă de oaspeţi, cu un spaţiu de cazare, bucătărie şi o casă praznicar, folosită pentru multe evenimente culturale. Parohia „Sfântul Nicolae“ din Câmpina, prin programul liturgic şi evenimentele culturale organizate, adună şi valorifică cele mai diverse talente ale oamenilor din comunitate. Bineînţeles, acest fapt se datorează mai ales părintelui Petru Moga, care este convins că o viaţă autentică religioasă poate şi trebuie să fie dublată de o intensă preocupare faţă de latura socială şi culturală.

Petru Moga este un preot discret şi temeinic. Parohia sa este un model de omenie, cinste, demnitate şi har. Ansamblul parohial este opera desăvârşită a arhitectei Livia Câlţia, care notează cu modestie „reuşita acestor zidiri aparţine în egală măsură preotului, sufletul acţiunii de zidire a comunitatii parohiale”.