Nicolae Bordașiu

Nicolae Bordasiu români frumoși

Părintele Nicolae Bordaşiu s-a născut în satul Sabolciu din judeţul Bihor. A urmat cursurile Facultăţilor de Teologie şi Farmacie din Bucureşti. A facut parte din grupul de tineri de la „Rugul Aprins” de la mănăstirea Antim. Părintele Nicolae Bordaşiu a stat ascuns ani îndelungaţi (1948-1955) prin satele bihorene, fiind căutat de securitate pentru o condamnare în lipsă, la 20 de ani închisoare. Descoperit şi arestat în 1955, au urmat ani grei de închisoare prin Timişoara, Jilava, Oradea şi Aiud, fiind deţinut politic între anii 1955-1964.

După eliberare a lucrat ca muncitor, apoi tehnician la Institutul Ioan Cantacuzino, unde a făcut parte dintr-un colectiv care a preparat pentru prima oara in România gama globulina din sânge retro-placentar.

A fost hirotonit diacon şi apoi preot, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, în 30 noiembrie 1969. În acest timp a urmat studiile de doctorat la Facultatea de Teologie, având ca îndrumător pe Parintele Profesor Dumitru Stăniloae. În 1973 a plecat la studii la Paris, unde a obţinut la Institutul Catolic un „Certificat d’habilitation pour le doctorat de 3-eme cycle”.

Este printre cei dintâi care au început predarea religiei în şcoală, imediat după decembrie 1989. În colaborare cu „Comunitatea Taize” din Franta, începand din 1990, a organizat participarea tinerilor la întâlnirile de tineret creştin din Europa. A fost prefesor şi director la Seminarul Teologic Ortodox din Bucureşti.  A publicat studii (Frumuseţea şi însemnătatea preoţiei după Sfântul Grigorie Teologul) şi predici.

Împreună cu Părintele Constantin Galeriu a obţinut Sfintele Moaşte ale Sfântulul Silvestru, pe care le-a adus de la Roma, fiind depuse în Biserica Sfântul Silvestru din Bucureşti. Tot aici, Părintele Bordaşiu este numit Paroh în anul 2003.

One Response to Nicolae Bordașiu

  1. Pingback: ROXANA BURSUC :: Evenimente Social Media :: Romani frumosi