Despre proiect

Proiectul Români Frumosi propune publicului larg personalităţi contemporane din diverse domenii, oameni pe care trebuie să-i cunoaștem. Sunt români frumoși, o galerie de valori pe care nu ni-i amintim …

  • Pentru că nu învăţăm despre ei în şcoală.
  • Pentru că media promovează pseudo-valori, prea puţin elita.
  • Pentru că nu există o galerie de texte şi imagini cu personalităţi contemporane marcante.

Români Frumosi este un proiect cultural-fotografic inițiat de Matei Buță și organizat împreună cu A.R.C.E.N. și Raluca Bogdan -facilitator cultural. O inițiațivă tânără, ambițioasă și entuziastă.

Suntem un grup de tineri cu un entuziasm enorm și ne-am gândit că putem schimba ceva. Am început în 2011 când am trecut pe o listă personalități din 15 domenii, de la muzică la istorie, de la film la cercetare științifică, și i-am ales pe cei care ne-au uimit, a căror biografie ne-a făcut să ne fie jenă că nu-i cunoaștem. Am ajuns la o listă scurtă, atâți cât am crezut ca ne putem permite să-i întâlnim. I-am contactat, am transpirat de emoție dar și de munca pe care am depus-o pentru a-i convinge să se lase fotografiați și să facă parte din galeria de valori. Aproape toți au spus da. Apoi a început povestea: Matei Buță a gândit conceptul fotografic și împreună cu echipa de asistenți foto a încercat să capteze fiecare dintre aceste personalități în fotografii memorabile.

Iată un exemplu: știam despre Crina “Coco” Popescu că este prima alpinistă din lume care a urcat pe cei mai înalți 7 vulcani de pe cele 7 continente. La 6 ani a făcut prima cucerire, Vârful Omu, de atunci a avut 21 de expediții, Seven Volcanoes cuceriți și a devenit femeie …pe munte.

Matei a gândit un scenariu pentru o fotografie în care să surprindă aceste elemente definitorii, a pregătit echipamentul foto și a plecat pe munte împreună cu Coco și tatal ei. Priviți cum a fost:

Galeria de valori numară acum 29 de personalități cu imagini identitare, îi prezentăm într-un website (www.romani-frumosi.ro) și în expoziții de fotografie.

PRIVEȘTE, CAPTEAZĂ, MEMOREAZĂ!